Friday, 22 October 2010

Umang-umang...

Isnin 29.Jun.2009 8.35am


Membelek-belek buku kesayanganku yang hampir lunyai dek kerana selalu dibaca dan sering menjadi teman ketika jiwa inginkan ketenangan dan motivasi.Terpana dan terpaku aku pada satu catatan yang aku tulis, kata-kata ini aku perolehi daripada salah satu cerpen yang aku baca. Aku kira kata-kata ini cukup menyentuh sanubariku untuk dikongsi bersama kalian semua...


”Keresahan bagai ombak yang datang dan pergi.Terhempas di pantai lalu merubah pasir. Berulang kali sehingga mungkin pantai menjadi dewasa dengan ketentuan alam.Umang-umang, aku kembali mengingatinya.Dari umang-umang aku belajar erti kehidupan sebenar.Ombak, pasir dan pantai adalah kehidupannya.Nyata hakikat takdir di sana, takkan berubah sampai bila-bila.Terpaksa berlindung meraih simpati pada cengkerang bekas kehidupan untuk meneruskan kehidupannya, kasihan pada umang-umang.Aku menyaksikan dan cuba mengerti.Mulanya aku kira ia terlalu ego,bersembunyi tika aku mula menyapa sehigga aku tidak betah untuk mengungkapkan apa yang patut diungkapkan.Aku bertanya kembali kpd diriku.Siapa aku dan siapa dia? Perbezaan yang jelas,ungkapan yang tidak sekata mana mungkin bisa difahami.Kenyataan itu membuatkan aku tertawa sendiri.Biarpun tak bisa berteman,hanya melalui sentuhan rasa sekurang-sekurangnya umang-umang itu mampu mengusik lamunanku.Seringkali aku mendapati bekas cengkerang yang cantik itu biarpun pemiliknya telah tiada di dalamnya pasti ada umang-umang.Meskipun umang-umang sering dikeji dan dihina kerana kehidupannya.Namun ia tetap mampu menyedarkan aku bahawa betapa perlunya menjaga harga diri,menutup rasa malu daripada memberi malu.Lalu aku mula belajar daripada umang-umang,tak perlu malu meskipun belajar melalui binatang kerana binatang juga makhluk tuhan.Kesabarannya dalam mencari kedamaian memilih keselesaan dan keindahan dalam kehidupan.


Tapi satu persoalan yang sering bermain dibenakku,boleh ke kita mengikut prinsip si umang-umang ni??Sering menumpang untuk mendapat perlindungan...sampai bile kita hendak menumpang??


Tak dapat aku nafikan bahawa kehidupan kita didunia ini juga seperti umang-umang menumpang berteduh di alam fana ini sementara jantung masih berdegup..selagi masih ada hayat dikandung badan..”

No comments:

Post a Comment